INFOKVÄLL OM FORSKNINGEN I NYBROÅN

Det var fullsatt i fiskevillan måndag den 10 februari när representanter från Länsstyrelsen, Fiskevårdsteknik, Lunds universitet och SLU redovisade resultaten från förra årets märknings- och forskningsarbete i Nybroån. Anders Persson från Lunds universitet berättade om projektet Improve Aquatic Life som genomförs i södra Sverige under ledning av Länsstyrelsen i Skåne och är ett av Europas största vattenvårdsprojekt. Där kommer Nybroån att vara ett referensvatten till de studier på vandrande fisk som ska genomföras i flera olika vattendrag. Anders redogjorde sedan översiktligt för det pågående forskningsprojektet i Nybroån där smolt och vuxen fisk räknas och märks med märken som kan registreras av mottagare såväl i ån som ute i havet. Syftet är att få bättre kunskaper om bl a havsöringsbeståndets storlek, fiskarnas reproduktion, överlevnad och deras beteende i ån och ute i havet.

Herman Forsberg redogör för havsöringens vandringsmönster.

Herman Forsberg från Lunds universitet berättade om resultaten från märkningen av fisk i Nybroån. År 2024 räknades ca 7800 utvandrande smolt vilket dock inte utgör all smolt som vandrade ut eftersom en del smolt passerar förbi smoltfälla och räknare. Med tiden hoppas man kunna skatta hela utvandringen. Av dessa förses ett tusental med märken och sändare för att sedan kunna följas i ån och i havet. Märkningen har pågått sedan 2021 och kommer att pågå i ytterligare några år. En av de märkta öringarna återfångades 2023 vid Öland. Man kan konstatera att de första lekvandrande öringarna börjar komma redan i slutet av april medan merparten kommer i oktober och november. Smolten vandrar ut under två omgångar; den första i månadsskiftet mars-april och den andra i månadsskiftet april-maj. De största kommer under den första perioden.

Viktor Hebrand berättar om fiskräkningen i Nybroån.

Viktor Hebrand från Fiskevårdsteknik redogjorde för fiskräkningen i Nybroån. Antalet lekvandrande havsöringar under 2024 uppgick till drygt 3800 fiskar. Det är lägre än genomsnittet för de senaste 10 åren som är drygt 4600 fiskar. Medellängen på öringarna var 52 cm, vilket är något lägre än föregående år. Sammanlagt har det registrerats ett knappt tiotal olika fiskarter i räknaren och utöver öring är det t ex lax, abborre, gädda, id, nejonöga och glädjande nog ett ökande antal blankålar.

Linus Larliander från Länsstyrelsen informerade avslutningsvis om de akustiska telemetriundersökningar som görs på märkta öringar med mottagarstationer i havet längs hela skånska sydkusten. Med hjälp av dessa kan man registrera fiskarnas vandringsmönster i havet. Denna forskning bedrivs av SLU och bidrar med viktiga kunskaper bl a för framtidens beståndsförvaltning. Forskningsverksamheten i Nybroån bedrivs med resurser från EU:s fiskerifond, Havs- och vattenmyndigheten, Länsstyrelsen Skåne, Lunds universitet, SLU och YFS. Kostnaden uppgår till ca 1 Mkr per år exklusive fast utrustning.

Leave a reply